ВМ-НФ Архівна версія
Нова платформа Шкільного Медіахолдингу "ВМ-НФ" 
http://zps19.at.ua/ (2018-2019 н.р.)

Рейтинг успешности

TOP-5

1 місце - Соляріс
2 місце - Дивосвіт
3 місце - Шкільна планета
4 місце - Ексклюзив
5 місце - Нью-Скіфія

Ведущий проект

Периодическое печатное издание - Журнал "Вестник Мечты". Недавно Вышел № 56! Читать >>>

Категории раздела

Областной конкурс "Живи органично" [27]

З 26 грудня 2016 р


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Главная » Статьи » Тиждень екологічного споживача » Областной конкурс "Живи органично" [ Добавить статью ]

РОЗРОБКА ВІДКРИТОГО УРОКУ на тему: ГМО - шкода чи користь для людства?

РОЗРОБКА ВІДКРИТОГО УРОКУ на тему:

ГМО - шкода чи користь для людства?

Розробила вчитель біології  Запорізької загальноосвітньої школи №92

Залозна Анна В'ячеславівна

Ціль  уроку: сформувати в учнів уявлення про генномодифіковані організми.

Мета навчальна: Ознайомити учнів з основними завданнями та напрямками генної інженерії, механізмом роботи з генами, використання результатів науки на практиці; Розглянути позитивні і негативні сторони застосування генномодифікованих організмів.

Розвиваюча: Розвиток критичного мислення, вміння оцінювати ситуації з різних точок зору; Розвиток мовних і розумових навичок учнів, уміння аналізу і синтезу, здатності узагальнювати, робити висновки, доводити свою точку зору.

Виховна: Формування культури спору, толерантності, визнанню множинності підходів до вирішення проблеми; Формування наукового світогляду.

Обладнання: слайдова презентація та роздатковий матеріал, мультимедійний проектор.

Основні ключові поняття: генна інженерія, трансгени, генномодифіковані організми, ГМО-продукти.

Тип уроку: узагальнення вивченого матеріалу.

Форма проведення уроку: дебати.

План уроку

I. Організаційний момент.

II. Актуалізація знань учнів.

III. Виступ спікерів з раундами перехресних запитань

IV. Узагальнення та систематизація нових знань.

V. Підбиття підсумків уроку, виставлення оцінок.

Хід уроку:

Учитель: Доброго дня шановні учні та присутні гості! Ми раді вітати Вас на нашому відкритому уроці, який присвячений хвилюючим питанням для людства. Про що піде мова стане зрозуміло, якщо уважно прослухати рядки:

Всех мучает проблема ГМО-                                                                          Насколько нам нужны продукты эти?                                                            Зачем они вообще и для чего?                                                                  Откуда же взялись на белом свете?                                                                Кому-то могут жизнь они спасти,                                                                    А кто-то очень  сильно потолстеет.

Непросто к нужному решению прийти,

Имеет смысл ГМО иль не имеет.

Ген камбалы вселился в помидор,

В картошке ген петуньи очутился.

Жук колорадский голову сложил,

Да и народ немножко подкормился.

Спасти аллергиков пришла пора,

Поскольку в кошек вдруг белок вселили.

Тут все они воскликнули: «Ура!»

И Барсиков, и Мурок накупили.

Не кормят мамы нынче молоком,

Но мы проблему эту разрешили:

Все дело, господа, на сей раз в том,

Что наши гены в молоко коров вселили.

Осталось дело лишь за небольшим:

Чуток подумать и определяться,

Несет ли благо ГМО в наш мир,

          Иль следует его остерегаться?

Учитель: Отже, сьогодні ми спробуємо з'ясувати: ГМО - це шкода або користь для людства? Відповісти на ці питання нам допоможуть дві команди: «Команда ствердження» (КС) і «Команда заперечення» (КЗ). КС буде приводити докази того, що ГМО перспективні, нешкідливі для людства і навколишнього середовища, а КЗ буде намагатися довести зворотнє, тобто що ГМО становлять небезпеку для людини і біосфери в цілому. Тайм-спікер буде стежити за дотриманням регламенту. Шановні судді будуть уважно вислуховувати аргументи обох команд. Наприкінці уроку вам шановні гості належить назвати команду, яка була більш переконлива, аргументи якої здалися вам найбільш доказовими і значущими. Перш ніж, ми перейдемо безпосередньо до дебатів, пропоную провести короткий огляд нашої теми.

ГМО останнім часом у всіх на слуху. Чому?

На початок XXI століття у світі проживає близько 5 млрд. осіб. За прогнозами вчених до кінця XXI століття населення Землі може збільшитися до 10 млрд. Як прогодувати таку кількість людей, якщо й при 5 млрд. В деяких країнах населення голодує? Для вирішення цієї проблеми людство прагне запровадити в сільське господарство біотехнології. Однією з таких технологій є генна інженерія та ГМ-організми створюють за допомогою генної інженерії.

Генна інженерія - це цілеспрямована зміна спадкових властивостей тварин і рослин, шляхом створення штучних генів або витягу генів з одних організмів і введення їх в клітини інших організмів. Організми, чий генетичний матеріал був штучно змінений, називають трансгенами або ГМО. 

Першим таким піддослідним організмом стала кишкова паличка, отримана американськими вченими в 1973 році.Однак не варто думати, що генетично модифікованими можуть бути тільки тварини або рослини. Так, в 1978 році вперше був отриманий трансгенний людський інсулін, і з тих пір технологія генетичної модифікації широко застосовується у фармацевтиці для виготовлення різних ліків. В останнє десятиліття в світі вже цілі колекції генетичного матеріалу застосовуються не тільки в харчовій промисловості та сільському господарстві, а й у наукових дослідженнях і медицині.  Експериментальне створення генетично модифікованих організмів почалося ще в 70-і роки XX століття. У 1992 р в Китаї стали вирощувати тютюн, стійкий до пестицидів. У 1994 р в США з'явилися генетично модифіковані помідори, стійкі до транспортування, його новою властивістю стала здатність місяцями лежати в недостиглому вигляді при температурі 12 градусів. Але як тільки такий помідор поміщають в тепло, він за кілька годин стає стиглим. Лідируючу роль в генній інженерії продуктів займають США. Американці досягли зміни полуниці, тюльпанів. Вивели сорт генетично модифікованої картоплі, який при смаженні вбирає менше жиру. Вони ж скоро планують отримати помідори-гіганти кубічної форми, щоб ті було легше упаковувати в ящики. Швейцарці почали вирощувати кукурудзу, яка виділяє власну отруту проти шкідників, і таких прикладів безліч.

Кілька років тому світова громадськість забила тривогу. Паніка була викликана появою на прилавках генетично модифікованих продуктів. З тих пір почалося велике протистояння противників і прихильників цього явища нашого життя: «За» і «Проти».

Пропоную розглянути це питання з різних точок зору. І почнемо з представників громадськості, рупором якої є журналісти незалежної преси.

Журналіст «За»:

Розвиток суспільства вимагає впровадження в наше життя нових технологій. Одна з них - виробництво генетично модифікованих продуктів. ГМП містять цінні поживні речовини, які в звичайних продуктах були в недоліку, мають більш привабливий вигляд і, нарешті, вони - джерело здоров'я економіки. Зараз, в основному, роботи ведуться з двома категоріями генів: з тими, які визначають стійкість рослин до зовнішніх умов, стресів, і тими, від яких залежать якісні та кількісні характеристики продуктів. Відмовлятися від ГМО-продуктів - це позбавити себе багатьох радостей життя. Що піднявся сьогодні шум навколо трансгенних культур - насправді не що інше, як боротьба за ринки збуту. Обсяг щорічних продажів такої продукції в усьому світі вже перевалив позначку в 20 млрд доларів. Плюсів у нових ГМ-сортів рослин чимало. Вони більш стійкі до всіляких вірусів, бактерій, їм не страшні жара і холод. Генетики пророкують, що вже найближчим часом нам і нашим дітям буде легше дотримуватися низькокалорійної і здорової дієти - ми спробуємо нові злаки, овочі і фрукти з високим вмістом вітамінів і мінералів. Уже отримано рис, в якому міститься більше вітаміну А і заліза. Чіпси з трансгенної картоплі більш повітряні. Крім того, вже йдуть розмови про рослини-вакцинах, які зможуть замінити людині щеплення. З'їв, приміром, банан, над розведенням якого вже працюють генетики з Мельбурна, і не захворієш на кір. Просто, дешево, ефективно, смачно. На думку члена-кореспондента РАН, директора Інституту загальної генетики Миколи Янковського, "без впровадження ГМО людство просто не зможе прогодувати себе.

Журналіст «Проти»:

Наша точка зору протилежна точці зору команди ствердження. Перш за все, ми згодні з актуальністю даної проблеми. Дійсно, розробка таких продуктів - найважливіше досягнення сучасної науки. Але воно може принести не тільки користь, але і величезної шкоди.Можливо, ці продукти допоможуть ліквідувати загрозу голоду, навислу над людством, але ймовірно і те, що нове «чудо науки» може викликати хвилю екологічних катастроф, небезпечних захворювань і мутацій людини. Через десяток років вже нашому поколінню доведеться зіткнутися з наслідками сьогоднішньої безпечності людей, які, навіть не замислюючись над небезпекою, вживають в їжу генетично модифіковану сою, кукурудзу чи картоплю. Пошук трансгенних продуктів в магазинах - нелегке завдання. На відміну від європейських супермаркетів, де ГМО-продукти виставляються на окремих полицях, у наших вітчизняних  магазинах на них не виділяється спеціального місця. І, на жаль, така продукція не маркується належним чином. Визначити покупцеві можна побічно, якщо на маркуванні стоїть позначка, що продукт вироблений в США і в його складі є соя, кукурудза, рапс або картопля, дуже великий шанс, що він містить ГМ-компоненти. На даний момент ніхто з учених не може достовірно сказати, чи існують віддалені наслідки вживання в їжу трансгенів, чи несуть ці культури мутагенний і канцерогенний ефект, як відіб'ється з'їдений рибопомідор на здоров'я наших онуків і правнуків.Канадському вченому Джону Фейгану належить така метафора: «Використовувати сьогодні трансгенні продукти в їжу - все одно, що грати всім світом в російську рулетку». 

Раунд питань:

1. Стали б Ви самі вживати продукт, знаючи, що він містить трансгенні організми, наприклад «Макдональдс»?

2. Чи звертаєте Ви самі увагу на маркування на продуктах, і чи можна без маркування їх відрізнити?

Учитель: Спасибі журналістам, але хотілося б вислухати думку вчених. 

Вчений «За»:

Ми хочемо заперечити своїм опонентам. Опоненти стверджують, що ГМП негативно впливають на організм людини, однак таких даних немає. Трансгенні продукти зазнають в нашому організмі ті ж самі зміни, що й звичайні білки, які розпадуться до амінокислот, а жири до гліцерину і жирних кислот, і так далі. Лячне визначення «генетично модифікований» по суті означає лише одне - селекцію рослин і тварин. При вирощуванні трансгенних рослин знижується потреба в мінеральних добривах, не потрібні гербіциди, пестициди та ін. Препарати, негативний вплив яких на організм людини доведено. Зменшення кількості хімічних добрив знижує забруднення навколишнього середовища, харчові ланцюги стають «чистіше». Крім того, трансгенні організми або ГМО можуть бути використані людством не тільки в харчовій промисловості. Наприклад, вчені Вашингтонського Університету вивели сорт ГМО-тополі, який може деструкціювати певні промислові отрути, переробляючи їх в нешкідливі речовини. Генна інженерія допоможе виростити сировину для біопалива, яке в найближчому майбутньому потіснить бензин з наших заправок. За допомогою ГМО можна буде створювати нові ліки, вирощувати рослини для виготовлення тканин. Отже у ГМО є майбутнє.

Вчений «Проти»:

Незважаючи на явні переваги трансгенних організмів, про які розповіли представники команди ствердження, ми вважаємо, що ГМО несуть серйозну загрозу. Технології отримання ГМО застосовуються порівняно недавно, приблизно 20 років (а це дуже мало!), І поки ми не знаємо, як будуть вести себе змінені організми та їхні нащадки через 30-50 років. Ми наведемо свої аргументи щодо ГМО:

Існують дані, що транс генні  рослини  зробили  комах більш стійкими до хімікатів, і їх стало турбуватися набагато більше. Враховуючи непередбачуване  поведінка  трансгенних організмів, не можна говорити про загально зниженні кількості використовуваних на поляххімікатів.

  •  Культивування  може порушити біологічну різноманітність регіонів, витіснивши з середовища проживання звичні види, як  було ввипадку  з  трансгенним рапсом.
  •      Перенесення  генів  змінених рослин  в  хромосоми бур'янів може  привести  до появі  нових  організмів з  непередбачуваними, в томучислі  потенційно небезпечними, властивостями.
  • Доведено, що багато комах (метелики, сонечка, метелики, бджоли) стали гинути, поїдаючи трансгенну картоплю.
  • Або, наприклад, існують модифіковані холодостійкі помідори, які отримали свої властивості від риби. Але тепер такі помідори протипоказані тим, у кого алергія на рибу.      
  • "У тварин (приймаючих ГМО) було виявлено відставання  в розвитку  і зростанні, порушення співвідношення підлог в виводках  ззбільшенням  частки  самок, зменшення числа дитинчат в посліді, аж до їх повного  відсутності у другого покоління, - повідомив доктор біологічних наук Олексій Суров. - Було також відзначено значне зниження  репродуктивних  здібностей самок ".

Учитель. Виведення ГМО здійснюється набагато швидше, ніж традиційні методи селекції, що ж змушує прискорювати природні процеси? Яка точка зору економістів?

Економіст «за»:

Опоненти вважають, що використання ГМО економічно невигідно, але ми стверджуємо зворотне. Наші аргументи: По-перше, населення Землі швидко зростає. За даними ООН, у найближчі 35 років воно збільшиться до 10 млрд осіб. Сучасні темпи зростання виробництва продуктів харчування відстають від темпів приросту населення. Тому тільки широке використання трансгенних продуктів дає надію на подолання голоду на планеті. По-друге, урожай трансгенних рослин на 15-20% вище, ніж у традиційних культур, т.к.трансгенні рослини мають підвищену стійкість до шкідників і хвороб. Трансгенні рослини дозволять більш ефективно використовувати сільськогосподарські угіддя (на існуючих площах навіть потроїти кількість традиційного продовольства просто неможливо), крім того, в них закладені якості, необхідні для вирощування в районах з нестабільними погодними умовами. Генні технології дозволяють підвищити врожаї в два рази, так як нові сорти дозрівають на 30 - 50 днів раніше, що дуже актуально, зокрема для нашої північної країни. Важливо і те, що такі рослини добре ростуть без добрив і гербіцидів. Значить, зменшиться шкідливий вплив на людський організм. Крім того, добрива та гербіциди коштують грошей і скорочення їх використання знову-таки знижує собівартість продукції та її ціну на прилавках магазинів.

У світі понад 60 млн. Га зайнято під трансгенні культури: з них 66% в США, 22% в Аргентині. Сьогодні 63% сої, 24% кукурудзи, 64% бавовни - трансгенні. Стан сучасної економіки змушує вкладати гроші в розробку нових сортів рослин і порід тварин. Ті країни, які не роблять цього, неминуче програють у конкурентній сутичці.

Економіст «проти»:

Команда затвердження спробувала переконати нас в тому, що вирощування трансгенних рослин набагато дешевше, ніж звичайних: знижуються витрати на добрива, зменшені витрати на зберігання врожаю і т.д. Але ми вважаємо, що соціальна сторона важливіше, т.к. не можна говорити про економічну вигоду, коли не виключена загроза здоров'ю людини. Компанії, що займаються виробництвом ГМП, керуються тільки власною вигодою. Оскільки країни Євросоюзу дуже обережно ставляться до таких продуктів, скорочують їх ввезення, то Східна Європа взагалі Росія і Україна зокрема стають основним ринком таких продуктів. Можливо ми, самі того не підозрюючи, піддаємо себе небезпеці. При цьому у наших вітчизняних країнах офіційно заборонено виробляти ГМП, значить, економіка не має вигод. В Україні, з її демографічною кризою щороку число українців зменшується, тому бажано уникати будь-якої додаткової загрози для здоров'я населення. До 30% передчасних смертей обумовлено екологічними причинами.  Потрібно  зменшувати  екологічні  фактори ризику, а не додавати нові. 

Раунд питань: 1. .Як захистити ринок від ГМО продукції?

Учитель: А як на дану проблему дивляться представники медицини

Лікар «за»:

Почнемо розбирати питання з ГМО, які використовуються в продуктах харчування: Багато ГМП володіють більш високим вмістом вітамінів, цінних поживних речовин. Зараз отримана низькокалорійна соя. З трансгенних сортів кукурудзи, соєвих бобів і ріпаку виходить рослинне масло, в якому знижена кількість рослинних жирів, а в картоплі та кукурудзі - більше крохмалю і менше води. Удосконалені помідори, гарбуз і картопля краще зберігають вітаміни  С, А і b-каротин. І, нарешті, харчування ГМП безпечно, т.к. чужорідна ДНК в організмі людини завжди розпадається до мононуклеотидів і перетравлюється, а отже, не може вбудовується в геном людини. Генетично модифіковані організми використовуються в прикладній медицині з 1982 року і мають важливе значення, наведу деякі приклади:

  • людський інсулін, одержуваний за допомогою генетично модифікованих бактерій, цей препарат рятує і продовжує життя хворих на цукровий діабет;
  • Успішно пройшло випробування і схвалено до використання ліки протии  тромбозів на основі білка з молока трансгенних кіз.
  • Як альтернатива лікування ракових захворювань генетики запропонували  препарат на основі генномодифікованих  мікроорганізмів.
  • За допомогою цієї технології можливо буде вирощувати органи  для  трансплантації.  Але й застосовувати траснгени  потрібно вкрай обережно.  В цьому думки всіх вчених сходяться.

Лікар «проти»:

Зараз повсюди проводяться дослідження щодо встановлення безпеки продуктів, що містять ГМО, які поки, на жаль, все ще не можуть надати остаточних переконливих сведеній.Употребленіе в їжу ГМП може привести до виникнення побічних ефектів, наприклад до алергічних реакцій, зниженню імунітету, збільшувати ризик виникнення злоякісних пухлин, бути причиною отруєнь, вагітним жінкам рекомендують зовсім утриматися, наскільки це можливо, від вживання продуктів, що містять ГМО. Існують факти, що свідчать про негативний вплив ГМП: 1. Піддослідні миші, яких годували ГМП, дали малорослі потомство з ослабленим імунітетом і схильністю до виродження. 2. Ще один важливий мінус ГМО - здатність накопичувати в собі великі кількості отрутохімікатів з полів. ГМО-рослини стійкі до отрутохімікатів, однак поглинають і накопичують їх. А потім переносять в організм людини, що викликає серйозні отруєння і важкі захворювання печінки. Тим більше що останні дослідження Загальнонаціональної Асоціації генетичної безпеки (ОАГБ) спільно з Інститутом проблем екології та еволюції ім. А. Н. Северцова РАН в період 2008-2010 років свідчать про значне негативний вплив кормів, що містять ГМО, на репродуктивні функції і здоров'я лабораторних тварин.

Раунд питань: 1. Чи досліджуються можливі ризики від використання генномодифікованих продуктів? 2. Медицині відомо, що наслідки вживання того чи іншого продукту, прийому тих чи інших ліків можуть проявлятися через кілька десятиліть і не в першому поколінні.Чи згодні ви, що такі наслідки можливі і після використання генномодифікованих продуктів?

Висновок

Учитель: аргументи вичерпані. Ми уважно їх вислухали. Ще древні філософи говорили: «Про кожну річ існує два абсолютно протилежні думки». Як позитивних перспектив генної інженерії, так і невивчених негативних її сторін ще багато. Як нам вирішувати цю проблему в нашій науці і житті? Хто ж правий? Вирішувати кожному. Сьогодні ми з вами переконалися, що проблема ГМО не має єдиного рішення.Ми отримали багато інформації про трансгени, про позитивні і негативні якості. Тепер вже вам вирішувати: у благо вони чи на шкоду.

Тепер нам треба визначити, яка команда була більш переконлива. А ми підведемо підсумок глядацькому голосуванню. Зараз судді підводять підсумки, вирішують, хто з двох команд переміг сьогодні.

Оголошення переможців.

Оголошення оцінок.

Учитель: Спасибі всім за творчість і до нових зустрічей.

 

Список використаних джерел

 

  1. Генетично модифіковані організми та біологічна безпека, - Федеральний вісник екологічного права «ЕКОС ІНФОРМ», № 10, 2004
  2. ГМО та забезпечення біологічної безпеки, - Екоспектр, 2007
  3. Чирков Ю.Г. Ожилі химери М .: Дитяча література - 1991
  4. http://www.tiensmed.ru/news/post_new2994.html
  5. http://ya-zdorovyi.com/gmo-rasshifrovka/
  6. http://ru.wikipedia.org/wiki/
Категория: Областной конкурс "Живи органично" | Добавил: mech (19.09.2016) | Автор: Залозна Анна В'ячеславівна
Просмотров: 357 | Теги: органічні продукти, Обласний огляд, ЗОШ №92, Живи органічно, Огляд уроків | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

landmarks

Проверить текст на соответствие информационному стилю - очистить от словесного мусора >>>

Перевірити текст - знайти можливі помилки >>>

Эссе и рецензии "По ту сторону экрана - 2018"

Выпуски газет

Січень 2018: Кристалл, Луч солнца, Феникс, Нью-Скифия, 220V - next, Искорка, Эксклюзив, Шкільна планета, Максимум адреналина, Орео, Солярис,

Спец-випуски - "Mediaschool - 2018" Промінь сонця, Іскорка, Дивосвіт,

Лютий 2018: Дивосвіт, Кристалл,

Березень 2018: 21 век, Нью-Сити, Луч солнца, Кристалл, 220V-next, Эксклюзив, Максимум адреналина, Искорка, Шкільна планета, Орео,

Квітень 2018: Нью-Скифия - эко-выпуск, Луч солнца, Кристалл, Дивосвіт, 220V-next, Искорка, Феникс, Максимум адреналина, Эксклюзив, Солярис

Поиск по сайту

Друзья сайта

  • Новости ПШП

    Наш опрос

    Какие социальные медиа Вы используете в работе?
    Всього відповідей: 54