Від органічного поля –до вашого столу
Мета: ознайомити з процесом органічного землеробства як першого етапу виробництва органічних продуктів; надати інформацію про особливості органічного землеробства, його переваги; навчити розпізнавати органічні продукти, розвивати вміння порівнювати та аналізувати; виховувати відповідальне відношення до свого здоров’я та своїх близьких, бережливе ставлення до екосистеми рідного краю.
Завдання:
- Проінформувати про особливості та переваги органічного землеробства;
- Ознайомити з маркуванням органічних продуктів
- Навчити розпізнавати органічні та псевдо органічні продукти;
- Пропагувати органічне споживання в Запорізькому краю;
Тип уроку: комбінований
Обладнання: малюнки дітей, комп’ютер, мультімедійне обладнання
Хід уроку
І. Організаційний етап
- привітання, налаштування на роботу
ІІ. Активізація знань
вправа «Асоціативний кущ»
- Що я розумію під словом «органічний продукт»?
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Екологічно відповідальне харчування, зокрема споживання органічних харчів, в Україні поки не дуже поширене. Знання про органічне землеробство і органічну продукцію допоможе вам відповідально ставитися до свого здоров’я і здоров’я своїх близьких.
IV. Вивчення нового матеріалу
- розповідь вчителя
- Що таке органічне землеробство?
Згідно зі світовими стандартами, органічним вважається землеробство, в якому не використовуються синтетичні хімікати, яке передбачає мінімальну оранку грунту і не застосовує генетично модифікованих організмів.
Принципи органічного землеробства прості: обробка землі за допомогою поверхневого культивування на глибину не більше 5 см при повній відсутності хімічних добрив, пестицидів і синтетичних ліків. Для боротьби з шкідниками і захисту рослин від хвороб застосовуються лише натуральні засоби, приміром, витягу з часнику, а добрива використовуються тільки органічні.
Головне завдання органічного землеробства - збереження довкілля і підвищення родючості грунту. В цілому органічне землеробство дозволить вирішувати завдання на екологічному, агротехнічному, мікро- і макроекономічному рівнях.
У екологічному плані це означає, що органічне сільське господарство здатне виробляти і використовувати нові технології, які б не порушували природного функціонування природного середовища і створює умови для нормального функціонування усіх форм власності і господарювання.
Переваги використання:
- Збільшення врожаїв;
- Підвищення смакових якостей;
- Екологічно безпечний урожай;
- Постійне збільшення гумусу;
- Забезпечення 100% раціоном харчування рослин;
- Скорочення зростання бур'янів;
- Скорочується необхідність у поливах;
- Грунт стає структурованим, пухким;
- Економія сил і часу, коштів.
Органічні продукти — це такі продукти, при виробництві яких ЖОДНИМ ЧИНОМ не було застосовано пестицидів для боротьби з бур’янами та шкідниками, мінеральних добрив синтетичного походження, генетично модифікованих організмів, стимуляторів росту, гормонів, антибіотиків, підсилювачів смаку, штучних консервантів, добавок, згущувачів та канцерогенів.
Органічними є лише ті продукти, які вироблені відповідно до затверджених правил (стандартів), а виробництво пройшло процедуру сертифікації у встановленому порядку. Органічна продукція повинна містити відповідне маркування.
2. Ситуація з органічним землеробством в Запорізькій області
-
Органічна карта України
(станом на 31.12.2013)
розповідь учителя, демонстрування карти Запорізької області
На території Запорізької області існують близько 20 виробників органічної продукції, більшість з яких знаходяться у Токмацькому, Мелітопольському, Гуляйпольському районах.
Якщо це виробник рослинницької продукції, то сертифікаційний орган на протязі 3 років перевіряють землю для вирощування рослин, а потім – і продукцію.
Для виробництва тваринницької продукції потрібно більше часу - 5 років, під час яких перевіряються і земля і корма для тварин.
3. Як розпізнати органічні продукти?
- демонстрування логотипів

V. Узагальнення знань
- інтерактивна гра «Живи органічно »
https://scratch.mit.edu/projects/77956038/#fullscreen
VІ. Підбиття підсумків уроку
Рефлексія
- Що нового я дізнався?
- Як нові знання допоможуть стати відповідальним споживачем?
Список використаних джерел:
- https://scratch.mit.edu/projects/77956038/#fullscreen
- https://www.youtube.com/watch?t=22&v=z4UUrM8zIcc
- http://biosafety.seu.ru/, Organic-Market.Info,
- www.ifoam.org,
- www.panda.org,
- www.foe.co.uk
|